LET’S TALK // Karin @ Mooi! - Lifecoaching
- magicalatypical
- 13 apr 2021
- 4 minuten om te lezen
De beste versie van jezelf zijn binnen een relatie en/of als ouder? Daar kan Karin van Mooi!-Lifecoaching je mee helpen! Ik was nieuwsgierig wie er achter deze specifieke vorm van hulpverlening schuilt. Conclusie, Karin is met haar coaching een superwoman om ‘u’ tegen te zeggen.
‘Stel jezelf even in twee zinnen voor!’
“Ik ben Karin, dochter uit een auti-gezin en nu moeder in een auti-gezin met man en 2 pubers met ASS. Ik ben een eeuwige positivo, ben gek op auti-humor en ben altijd nieuwsgierig, zeker als het gaat om het achterhalen van wat er aan de hand is bij ‘lastig gedrag’. Volgens onze zoon is mijn belangrijkste functie ‘vertaler’.”
‘Op welke manier kan je mensen helpen? Geef gerust wat meer info over de coaching-mogelijkheden!’
“Ik coach ouders die zelf autisme (of een vermoeden daarvan) hebben rondom stresshantering en relatiecoaching. Mijn doel hiermee is dat ik bij kan dragen aan meer rust en plezier in auti-gezinnen. In ons eigen gezin hebben we ook gemerkt hoeveel het scheelt als je elkaar leert begrijpen en als je weet wat ieder nodig heeft om zichzelf te zijn. Autisme-kennis en de specifieke aanpak rondom stress bij autisme is hierin een hele belangrijke randvoorwaarde.
Ik geef zowel 1 op 1 coaching en ook heel graag trainingen en workshops. Samen met Miranda Schoot geef ik ook Autisme Belevings Circuits. Zij heeft zelf autisme, ik niet en samen kunnen we dus vanuit beide perspectieven spreken en met je meedenken over wat er mogelijk is voor meer rust en begrip. Ik werk al 25 jaar in de zorg, dus ook in zorginstellingen kom ik graag trainingen rond autisme geven.”
‘Hoe heb je je talent om te coachen ontdekt?’
“Lang geleden werkte ik als verpleegkundige in ziekenhuizen via detachering. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om op een detox-afdeling in een afkickkliniek te komen werken. Dat was vooral coachend werken en vond ik erg leuk. In de tijd dat ik in de verslavingszorg werkte, ben ik daarom de coach-opleiding gaan doen. En later nog de autismecoach-opleiding. Met een eigen praktijk kon ik mijn werk mooi indelen rondom de zorg voor onze zoon, die destijds thuiszitter was.”
‘Heb je een specifieke case die je is bijgebleven?’
“Tja – ik zie zoveel mooie mensen in m’n praktijk…. Een jongeman die z’n studie kon afronden, een vader die realiseerde dat meer alleen-tijd ervoor zorgde dat de momenten die hij samen met z’n gezin had, beter verliepen. Een vader die z’n eigen autisme ging accepteren en daardoor ook de onderbouwing voor zichzelf had om beter grenzen te stellen richting werkgever. Het mooie is dat die toen ook gewoon aangenomen werden.
Een moeder die minder vaak boos en geïrriteerd op de kinderen reageerde omdat ze beter met haar autisme rekening hield, dingen anders indeelde en haar partner ook meer leerde vertellen over zichzelf. En zo zijn er nog wel meer hele mooie cases.
I love my job en word echt blij als ik merk dat iemand zo meer ruimte ervaart om zichzelf te zijn en daar blij mee is.”
‘Ik zie dat ‘burn out’ een thema is dat vaak terugkomt bij vrouwen met ASS. Kan je hier iets meer over vertellen?’
“Bij vrouwen met ASS zie je dat ze hun leven knetterhard werken om zich aan te passen en te doen zoals er verwacht wordt. Daar zijn ze vaak verrekt goed in. Maar ze betalen er een hele grote prijs voor: totale uitputting. Vaak ziet de buitenwereld het pas echt als ze het niet meer kunnen opbrengen.”
‘Waar haal jij de meeste voldoening uit?’
“De ‘aha-momenten’ van klanten. Schrijven van blogs en de reacties daarop vind ik ook erg leuk. In feite dus als ik merk dat ik met mijn kennis en ervaring anderen weer een stapje verder kan helpen.”
‘Heb je een bepaald mantra?’
“Lastig gedrag is pas lastig als we er de verkeerde betekenis aan plakken. Ik denk dat er al heel veel winst is zodra je realiseert dat niemand erop uit is om rot te doen. En als je meer begrijpt wat bepaalde emoties en gedragingen betekenen, kun je er meer grip op krijgen. Boze buien bijvoorbeeld zijn vaak totale onmacht, stress en overprikkeling. Die zijn niet nodig als je weet hoe je dit kunt voorkomen. Hetzelfde geldt voor meltdowns of totaal terugtrekken.”
‘Vertel wat meer over je doelen (dit mag zowel op privé-als op professioneel vlak zijn).’
“Mijn doelen privé:
Zelf goed in balans blijven (ik heb ooit een burn-out gehad en sindsdien ook sneller overprikkeld. Zolang ik traag maar gestaag leef, kan ik heel veel. Dan functioneer ik veruit het best. Maar het blijft een uitdaging….ik raak toch vaak weer in een versnelling).
Met ons gezin een trektocht door de Himalaya maken. Die hadden we gepland in maart 2020… 2 weken voor we zouden gaan, kwam de lockdown. Geinig weetje: ruim 20 jaar geleden hebben mijn man en ik zo’n toch gedaan en toen zeiden we: ’als we ooit kinderen krijgen, dan gaan we dit met hen doen’. Dus…ooit komt het er écht van!
Mijn doelen voor de praktijk:
Bijdragen aan meer rust en plezier in auti-gezinnen, waarin ieder zichzelf mag zijn – met en zonder autisme.
Ik werk graag met ouders omdat als het goed gaat met hen, kunnen ze een liefdevolle basis geven voor hun kinderen. Ook is mijn ervaring dat een ouder met ASS die zijn/haar eigen autisme geaccepteerd heeft, een heel mooi voorbeeld is voor kinderen met ASS. Dus hier werk ik graag naar toe met mijn klanten.
Ik hoop ook bij te dragen aan een meer nieuwsgierige, open-minded houding tegenover autisme. Ik zie dat er nog vaak beklemmende vooroordelen zijn en die geven veel extra problemen, bovenop de moeilijkheden die autisme ook met zich mee kan brengen. Die vooroordelen zijn denk ik ook een belangrijke oorzaak van moeilijkheden in contact en communicatie – ze verbreken de verbinding. En dat terwijl er vaak zoveel behoefte is aan verbinding – gewoon van mens tot mens!”
Karin zelf beter leren kennen of nood aan coaching op maat? Neem gerust een kijkje op haar website!
Comentarios